Pages

Saturday, 11 February 2012

RUKUN ISLAM

Ertinya menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah melalui seluruh kehidupan kita, jiwa raga kita dan harta milik kita sehingga tertegaknya KEISLAMAN yang sempurna.


1.  Mengucap dua kalimah syahadat
  • "Aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH dan Nabi Muhammad itu adalah pesuruhNya". Dengan Syahadatain, kita mengabdikan diri dengan hati sanubari dan dengan pengakuan lidah kita bahawa Tuhan Yang Maha Esa adalah ALLAH s.w.t dan Nabi Muhammad s.a.w itu adalah pesuruhNya.
2.  Solat lima waktu sehari semalam
  • Dengan sembahyang, kita mengabdikan seluruh tubuh badan kita menyembah kepadaNya. mulai dari lidah membaca, tangan bergerak, mata, telinga dan fikiran terpusat dengan mengikut susunan rukun sembahyang yang diajarkan oleh Nabi s.a.w.
3.  Mengeluarkan zakat
  • Dengan zakat, kita mengabdikan kepada Tuhan dengan menyerahkan sebahagian dari hartamilik kita kepada mereka yang berhak menerimanya mengikut agama.
4.  Berpuasa pada bulan ramadhan
  • Dengan berpuasa, kita mengabdikan hawa nafsu dan segala keinginan kita kepada Allah. Dengan menahan nafsu makan dan minum serta menjauhi segala laranganNya, secara tidak langsung akan melahirkan rasa keinsafan di dalam peribadi kita serta meningkatka ketaqwaan kepada ALLAH s.w.t.
5.  Mengerjakan haji di Baitullah
  • Dengan mengerjakan haji, kita menyembah Allah dengan harta kekayaan milik kita, dan mengunungi ke Baitullah kepada mereka yang mempunyai kemampuan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup.

No comments:

Post a Comment