Pages

Sunday, 21 February 2016

2 Amalan Sunnah Selepas Subuh & Selepas Maghrib

Amalan Sunnah Baginda Rasulullah S.A.W, yang mana Baginda S.A.W lakukannya setiap kali selepas solat Subuh & Maghrib.

Sunnah tersebut ialah : 


1. Membaca sebanyak 10 kali (dalam keadaan duduk tahiyyat akhir dan tidak berkata-kata sehingga selesai bacaan) : 
2. Membaca sebanyak 7 kali (dalam keadaan duduk tahiyyat akhir dan tidak berkata-kata sehingga selesai bacaan) : Daripada Abu Zar berkata, Sesungguhnya Rasulullah S.A.W  bersabda (maksud) : 

" Barangsiapa yang membaca selepas solat Subuh, dalam keadaan kakinya masih seperti tasyahhud akhir, sebelum berkata-kata, sebanyak 10 kali, ditulis baginya sepuluh kebaikan, dihapuskan daripadanya 10 kejahatan (dosa), diangkat baginya 10 darjat (kedudukan), dan dia pada hari itu terjaga daripada segala perkara yang dibenci, terbenteng daripada syaitan, serta tidak ada suatu dosa yang dapat membinasakannya pada hari itu kecuali syirik (menyukutukan) Allah" 

(H.R Imam at-Tirmizi_Sanad Hasan | Imam at-Thobrani menyebutnya di dalam al-Aushot dan al-Kabir)

Imam an-Nasa'i menambah,

"Dan baginya setiap yang dibacanya pahala seumpama membebaskan seorang hamba" 

Imam at-Thorani menambah, 

"Dan baginya setiap yang dibacanya membebaskan seorang hamba daripada anak Nabi Ismail dengan harga seorang daripada mereka 12000."

 Daripada al-Harith b. Muslim, Daripada ayahnya berkata ; Baginda Nabi S.A.W bersabda (maksud) : 

"Apabila kamu selesai menunaikan solat Subuh, maka bacalah sebelum kamu berkata-kata : "Allahumma Ajirni minan nar" 7 kali, maka sekiranya kamu meninggal pada hari itu, Allah akan menulis bagimu perlindungan daripada api neraka. Dan apabila kamu selesai solat maghrib, maka bacalah sebelum kamu berkata-kata "Allahumma Ajirni minan nar" 7 kali, maka sekiranya kamu meninggal dunia pada malam itu, Allah menulis bagimu perlindungan daripada api neraka." 

(H.R Abu Daud & an-Nasa'i) 

Al-Hamdulillah, Begitu Allah S.W.T maha menyayangi hamba-hambanya, sehinggakan dicipta zikir-zikir bagi mensejahterakan kehidupan kita baik di dunia dan di akhirat. Namun sejauh manakah kita sebagai seorang hamba menghargai dan menggunakan peluang dan ruang yang diciptakan Allah S.W.T untuk kita ini. Imam Abu Hasan Asy-Syazili sering mengamalkan doa ini :

 " Ya Allah Jadikanlah dunia ditangan-tangan kami, dan janganlah jadikan dunia di hati-hati kami" 

RENUNG-RENUNGKAN, SELAMAT BERAMAL.

Credit to http://mahspkl.blogspot.my/2013/11/2-amalan-sunnah-selepas-subuh-selepas.html#!/tcmbck

No comments:

Post a Comment