Bahan-bahan
Bahan A
- fishball, tauhu goreng, tauhu kering, fishcake, sosej, isi ketam
- kangkung
- kacang tanah (goreng tanpa minyak & tumbuk)
- bijan (grg tanpa minyak)-kuning2 skit je jgn rentung lak
- 1 cwn kicap lemak manis (suka kicap kipas udang)
- 1/2 kilo gula merah dimasak dengan 1 cawan air
- 150g sos masam/plum
- 300g sos manis (taucu manis/sos betik)
- 1 sudu besar otak udang/petis
- 2 sudu besar sos tiram
- 15 tangkai cili kering (ikut suka kalu suka pedas boleh tambah, x suka pedas boleh kurangkan)-dikisar
- sedikit tepung jagung dibancuh dengan air (untuk pekatkan kuah)
- gula cukup rasa
Cara-cara
- Gula merah dimasak dgn air dan tapiskan
- Campurkan kesemua bahan kuah (kicap,sos) dalam kuali dengan api yang sederhana. Bila dah agak pekat boleh padamkan api.
- Celur bahan A kecuali kacang tanah dan bijan
- Untuk makan, masukkan bahan-bahan celuran di dalam mangkuk,tuangkan kuah dan taburkan kacang tanah dan bijan diatasnya.
No comments:
Post a Comment