Pages

Wednesday, 8 August 2012

YONG TAU FOO

Bahan-bahan

Bahan A
  • fishball, tauhu goreng, tauhu kering, fishcake, sosej, isi ketam
  • kangkung
  • kacang tanah (goreng tanpa minyak & tumbuk)
  • bijan (grg tanpa minyak)-kuning2 skit je jgn rentung lak
Bahan Kuah
  • 1 cwn kicap lemak manis (suka kicap kipas udang)
  • 1/2 kilo gula merah dimasak dengan 1 cawan air
  • 150g sos masam/plum
  • 300g sos manis (taucu manis/sos betik)
  • 1 sudu besar otak udang/petis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 15 tangkai cili kering (ikut suka kalu suka pedas boleh tambah, x suka pedas boleh kurangkan)-dikisar
  • sedikit tepung jagung dibancuh dengan air (untuk pekatkan kuah)
  • gula cukup rasa

Cara-cara

  1. Gula merah dimasak dgn air dan tapiskan
  2. Campurkan kesemua bahan kuah (kicap,sos) dalam kuali dengan api yang sederhana. Bila dah agak pekat boleh padamkan api.
  3. Celur bahan A kecuali kacang tanah dan bijan
  4. Untuk makan, masukkan bahan-bahan celuran di dalam mangkuk,tuangkan kuah dan taburkan kacang tanah dan bijan diatasnya.

No comments:

Post a Comment