Home
»
RESEPI
» TOMYAM THAI
TOMYAM THAI
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 250 gm ayam -dipotong dan dibersihkan
- 10 ekor udang
- 5 tangkai cili padi
- 3 tangkai cili kering
- 200gm gula ketul
- 1 batang serai
- 1 sudu belacan
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 hiris halia
- 1 hiris lengkuas
- 2 helai daun limau purut
- 1 batang lobak merah - dihiris
- 1 biji limau kasturi - diperah dan ambik air
- sedikit sos sotong
- garam secukup rasa
- air untuk merebus
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- kisar cili padi,cili kering,gula ketul,belacan,bawang merah dan bawang putih
- panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar
- masukkan ayam,udang,lobak merah dan bubuh air,rebus semua bahan
- masukkan halia,lengkuas,daun limau purut,air limau,serai,sos sotong dan garam secukup rasa
- biarkan ia mendidih dan angkat setelah masak....
No comments:
Post a Comment