Pages

Tuesday, 7 August 2012

TOMYAM THAI

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 250 gm ayam -dipotong dan dibersihkan
  • 10 ekor udang
  • 5 tangkai cili padi
  • 3 tangkai cili kering
  • 200gm gula ketul
  • 1 batang serai
  • 1 sudu belacan
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 hiris halia
  • 1 hiris lengkuas
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 batang lobak merah - dihiris
  • 1 biji limau kasturi - diperah dan ambik air
  • sedikit sos sotong
  • garam secukup rasa
  • air untuk merebus
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. kisar cili padi,cili kering,gula ketul,belacan,bawang merah dan bawang putih
  2. panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar
  3. masukkan ayam,udang,lobak merah dan bubuh air,rebus semua bahan
  4. masukkan halia,lengkuas,daun limau purut,air limau,serai,sos sotong dan garam secukup rasa
  5. biarkan ia mendidih dan angkat setelah masak....

No comments:

Post a Comment